June 09, 2011

kitchen ---> fun to cook-cook

salam semua..
malam nie dinner ak mkn megi jek..huhu
dek kerana hati yg sedih ak hanya mmpu mkn sebungkus megi tom yam..besenye 3 bungkus..huhuhu
wlupun smlam ak da cakap xmau mkn cucur udang makcik cafe fajar..
tp kata2 itu sia2 sahaja..hahaha..ak beli lg...tp ari nie share mkn ngan rumate..
esok?? ish..sok insyaAllah beli lg kotttt...hhihihi


erm..entry nie sy buat special utk kwn sy mase zman2 dok asrama dlu..mashita maira..
die soh sy share resepi wat kepek seaweed..
maira nie dok jepun tau..jgn xtau..
jdik..pe kata tnye rakyat jepun kt sane cmne nk wat..cetanya cetanya..hahaha
actually ak xla pndai mane sgt masak..tp stakat nk share ilmu yg ada nie leh la...
jom tgk dapur dlu sblum memasak..hehehe
nie antara koleksi dapur ak....huhu..modern bagai..


  



ok..jgn usya dapur tue lame2..kang ilang seri die..
1st of all...nk masak mesti kene ade bahan2 nya kn..
nk wat kepek seaweed ingredients nye mmg sgt senang nk cari la..


-  telur ayam..( klu xde, dgr ayam riuh skampung p tggu..jap g bertelur la tue )
-  kulit popia...( byk jual kat kedai runcit..klu cari kt hospital mmg xjumpe,kulit manusia ade la )
-  seaweed..( jgn p ambek yg fresh dari laut lak..beli kat mane2 market )
-  garam 
-  minyak msak, kuali, sudip, gas n apa2 yg dperlukan utk menggoreng..ok :))


1. pecahkan telur dan asingkn kuning dan putih telur. hanya putih telur yg nk digunakan. berapa biji telur bergantung kepada byk mana anda nak wat. putih telur nie guna nya utk lekatkan seaweed pada kulit popia.
masukkan garam pada putih telur dan gaulkn. garam pun agak2 ok la..


putih telur je ok



2. selepas itu, sapukan telur td pada kulit popia. kemudian, lekatkn seaweed td pada kulit popia. seaweed tue biasanya ak guna yg saiz besar sbb bile lekat terus ngam2 ngan kulit popia tue. nk guna yg dlm packet kecik2 tue pun leh.


seaweed

ni lak klu gune seaweed yg kecik dlm packet tue.bleh lekatkan cmnie.



bile dh buat byk2 cmnie la. nie klu guna seaweed yg besar sama besar ngan kulit popia tue


3. bila dh lekatkan, kene la potong kecil2 ikut saiz sesuka hati.besenye ak potong petak kecik jek..sebab xkn nk masuk mlut besar cmtu kan..heheehe. nk potong pkai gnting o pisau mane2 pun buleh.lepas dh ciap potong leh la panaskn api dan goreng.


4. popia seaweed siap utk dihidang sbg snek minum ptg atau ngah tgk bola dan sewaktu dgnnya..huhu.
mkesure simpan dalam bekas yg bertutup rapat supaya dpt mengekalkn kerangupannya. crunchy seaweed..



5. selamat mencuba. klu baru nak try wat la dlm kuantiti yg cket dulu..huhu..klu suke..wat la lg..bese klu kt market aku beli 1 packet seaweed yg saiz besar tue rm5 lebih dlm tue ada 10 keping, mksudnye gune 10 keping je kulit popia..klu nk berkeping2 pun ikut la..hehe.. klu kt jepun mesti lg murah kn..


2 comments:

  1. hoho..mcm best~~!!mesti cube ni..thanks resepinye ye^^

    ReplyDelete
  2. mmg sedap pn..mase ak 1st time mkn ritu mmg dh suke..

    ReplyDelete