June 16, 2011

genius but stupid

juz nk share ngan korg..nie aku dpat dari emel..kwn ak yg 4ward emel nie..lahai..mcm2 la plak bile dh terlalu genius sgt nie..huhu..info ni sgt berguna..mybe ade yg dh tau..tp certain mybe xtau lg kn..jom bace...



PEGAWAI penguatkuasa KPDNKK Pulau Pinang memeriksa telur ayam di Pasar Pulau Tikus hari ini berikutan pendedahan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berhubung penjualan telur ayam tiruan di pasar itu semalam. Sebanyak 270 butir telur ayam dari tiga gerai di pasar berkenan disita dalam pemeriksaan itu. - Foto BERNAMA
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Salam semua, kecoh juga kebelakangan ini khabarnya telur ayam tiruan pun sudah ada di pasaran yang khabarnya buatan dari China. Orang China ni sebenarnya memang kreatif, apapun mampu di tirunya. Tapi bila kena dengan barangan makanan ni, dah tentu merbahaya kerana pembuatannya menggunakan bahan-bahan kimia tertentu yang memungkinkan di hinggapi penyakit merbahaya di kemudian hari.





Kelihatan isi telurnya bila di pecahkan saling tak tumpah yang asli.Cuma puteh telur agak cair dan lebih berkilat dari yang asli.





Telur yang di rebus mudah pecah dan kurang anjal tidak seperti telur asli yang agak anjal isinya.





Antara bahan kimia yang di gunakan untuk menghasilkan telur tiruan ialah karbonat,resin,alum dan pelbagai lagi.





Telur kuning yang menggunakan kalsium klorida di buat menggunakan acuan khas.





Dituang dan di biarkan kering sedikit sebelum melalui proses seterusnya.




Direndam dalam cecair parafin wax untuk membentuk selaput luar telur kuning.





Proses membuat kulit telur tiruan juga menggunakan bahan kimia tertentu.





Walau bagaimana pun telur tiruan agak mudah pecah berbanding yang telur asli.





Ermmm..nampak saling tak ubah seperti telur goreng asli.






Cara mengenal telur tiruan:
  1. Telur tiruan kelihatan agak cerah dan licin berbanding telur ayam yang asli.
  2. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
  3. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
  4. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
  5. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
  6. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
  7. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
  8. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
  9. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

No comments:

Post a Comment